Een goede boekhouding is belangrijk. Los van dat het verplicht is en je geen problemen wilt met de belastingdienst geeft een goede boekhouding ook inzicht in wat er binnen komt en weer uitgaat. Een goede boekhouding geeft ook rust om je andere dingen te doen dus hier 6 tips om je te helpen Vrijer te zijn:

 1. Houd werk en privé gescheiden.
 2. Maandelijks bijhouden
 3. Zorg voor factuurdata en nummers …
 4. Digitaal archiveren..
 5. Vraag een overzicht van je boekhouder..
 6. Neem een abbonement bij Vrijer Zijn..
 • Houd je werk en prive gescheiden

Het klinkt misschien logisch maar veel zelfstandige ondernemers halen vaak nog werk en privé door elkaar. Neem altijd een zakelijke rekening met een eigen pas waar je alle zakelijke kosten mee betaalt. Zo heb je altijd overzicht op je bankafschrift en hoef je niet tussen je privé rekening te zoeken waar dat bonnetje nou van was. Tevens is het makkelijker een rekeningafschrift door te geven aan je boekhouder van een zakelijke rekening dan van een privé. Die gegevens zijn niets voor niets privé. Scheid altijd je zakelijke administratie en betalingsverkeer met dat van je privé!

 • Verwerk elke maand je boekhouding.

Dat zorgt dat je overzicht houd en de klus ook niet zo groot hoeft te zijn. Sommige gaan pas per kwartaal of zelfs 1x per jaar alles bij elkaar zoeken. Dat is niet te doen en ook niet handig want vind maar nog eens een bon die je maanden geleden zou hebben betaald maar niet meer kan vinden. Maandelijks of beter nog wekelijks je administratie bijhouden zorgt dat je bij bent en vrijer in je hoofd.

 • Nummer je facturen en bonnen op datum

Al je bonnen en facturen nummeren zorgt dat je makkelijker zaken terug kan vinden en archiveren. Ook is het makkelijker terug te zien wat al is betaald, waar nog actie op ondernomen moet worden en wat verwerkt kan worden. Een goede datum en factuurnummer zorgen dat je het sneller terug kan vinden.

 • Werk met een digitale administratie

Je mag je administratie van de belastingdienst digitaal archiveren. Dus waarom werken met ordners als je alles in een beveiligde cloud kan bewaren. Dit zorgt ervoor dat je er overal zelf in kan (dus hoef je op bezoek naar je boekhouder niet al die ordners te slepen). Het digitaal bijhouden zorgt er ook voor dat je makkelijker zaken kan terugvinden als je alles goed labelt en in mapjes bewaart. En al dat papier wordt steeds meer overbodig, digitaal bewaren wordt steeds meer de norm.

 • Vraag altijd overzichten van je boekhouder.

Heel veel zelfstandige ondernemers laten hun boekhouding verzorgen door een kennis of bv een administratiekantoor maar zien eigenlijk helemaal nooit wat er precies is opgegeven bij de belastingdienst. Je kunt je boekhouder altijd vragen om een overzicht bij elke aangifte, een uitdraai van de grootboek, kwartaal of jaarcijfers etc. Zo kun je zelf ook altijd nog even checken of er niks is gemist. Zorg dat je altijd (het liefst voordat een aangifte wordt gedaan) even mee kan kijken/controleren of alles meegenomen is. Het komt nog te vaak voor dat iemand boete krijgt van de belastingdienst omdat diegene die de boekhouding zou verzorgen te laat of niks had opgegeven. Zorg dat je dus op de hoogte bent van jouw administratie want je bent uiteindelijk zelf verantwoordelijk.

 • Neem een abbonement bij Vrijer Zijn.

Of het nu een lidmaatschap is zodat je allerlei van dit soort tips krijgt of bijvoorbeeld je boekhouding laat verzorgen door ons. Wij helpen je Vrijer Zijn! Bekijk hier onze servicepakketten